Italiaans raaigras (Lolium multiflorum Lam.)

Veel melkveehouders zaaien Italiaans raaigras in het najaar om in het voorjaar één snede te maaien, en het gras vervolgens te vernietigen. Italiaans raaigras als soort is hier bijzonder geschikt voor. Het kan minder goed tegen beweiding en je kan het geen jaren laten aanliggen, maar het kent wel een snelle groei in het voorjaar. Toch zijn ook hier de verschillen tussen de rassen groot.

ILVO startte in 2018 uitzonderlijk een grote proef waarin ALLE op de Belgische lijst geregistreerde rassen Italiaans raaigras uitgezaaid en gedurende twee jaar geëvalueerd werden.

Normaal gebeurt dat niet omdat het (te) veel plaats vergt: alleen de nieuwe kandidaat-rassen worden uitgezaaid en voor de andere rassen op de lijst wordt via een statistische berekening een inschatting gemaakt van hun prestaties. Maar aangezien sommige rassen al heel lang op de lijst staan – het oudste ras al sinds 1946!, werd het tijd om ook hun prestaties nog eens in de praktijk te vergelijken met die van de jongere rassen.

In totaal werden in de grote proef 22 rassen met elkaar vergeleken. Ook twee populaire rassen op buitenlandse lijsten werden mee getest. Deze rassen worden vaak door Belgische landbouwers uitgezaaid, maar werden nooit eerder in België getest. Alle 22 werden gescoord op opbrengst, persistentie, roestresistentie en verteerbaarheid. En de resultaten zijn duidelijk.

Joke Pannecoucque: “Op alle vlakken scoren de nieuwere rassen beter dan de oudere. Bovendien doen de rassen van de buitenlandse lijst het op bepaalde aspecten ook minder goed dan de rassen op onze lijst.”

Lees meer in het persbericht dat naar aanleiding van de uitzonderlijke proef werd verspreid.

Bekijk de beschrijvende rassenlijst van Italiaans raaigras 2020

Bekijk de kwekers en vertegenwoordigers van rassen van Italiaans raaigras 2020