Voederbieten
Voederbieten zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. In 2024 bedroeg het areaal voederbieten in Vlaanderen zo’n 4.400 ha. De belangrijkste troeven waarom veehouders kiezen voor voederbieten zijn het energierijke en smakelijke product gecombineerd met hoge opbrengsten. Eén van de grootste uitdagingen in onze regio bij de teelt van voederbieten is de bodemgebonden schimmel Rhizoctonia solani. Kiezen voor een Rhizoctonia tolerant ras is steeds een goede keuze.
Officiële rassenonderzoek
Jaarlijks worden door ILVO (Merelbeke) en CRA-W (Gembloux) rassenproeven uitgevoerd om nieuw veredelde rassen te onderzoeken op hun cultuur- en gebruikswaarde (CGW). Deze proeven volgen een strikt protocol, waarbij jaarlijks de resultaten worden gerapporteerd aan de veredelingsbedrijven en de overheid. Enkel wanneer nieuwe rassen beter presteren dan de reeds beschikbare rassen, worden ze toegelaten tot de Belgische rassenlijst. De rassenlijst blijft zo een betrouwbare gids voor landbouwers, met enkel de best presterende rassen onder Belgische omstandigheden.
Nieuwe voederbietrassen
Na een nieuw jaar met rassenproeven op vijf locaties worden in 2025 twee nieuwe voederbietrassen toegelaten. Naast Rhizoctonia tolerantie, opbrengst en droge stofgehalte werden deze rassen ook beoordeeld voor resistentie tegen bladziekten, waaronder meeldauw, Cercospora en roest, en wordt de schieterresistentie bepaald. In 2025 werden 2 nieuwe voederbietrassen toegelaten:
Elicieuse: Deze tetraploïde oranje-rode voederbiet met een drogestofgehalte van 17,4% haalt een verse opbrengst van 109 ton bieten/ha, wat overeenkomt met een opbrengst van 19 ton droge stof/ha. Elicieuse realiseert de beste score voor Cercospora resistentie en combineert dit met een goede schieterresistentie en tolerantie tegen Rhizoctonia.
Guillermo: Met een score van 6,9 staat Guillermo bovenaan in de Belgische rassenlijst voor Rhizoctonia tolerantie. De roze bieten van Guillermo hebben een goede bladgezondheid en leveren 112 ton verse bieten per ha met een droge stofgehalte van 17,5%.
Bekijk de beschrijvende rassenlijst van voederbieten 2025
Bekijk de lijst van de kwekers en vertegenwoordigers van voederbieten 2025