Grassen

Gebruik grasmengsels die gebaseerd zijn op rassen waarvan de eigenschappen getest zijn onder Belgische omstandigheden, en die in een Belgische rassenlijst zijn opgenomen.

Joke Pannecoucque (ILVO)

Alleen grasland met een goede botanische samenstelling kan een hoge productie aan energie en eiwit voor ruwvoeder opleveren. Behalve een verzorgde aanleg en een goede uitbating is de keuze van grassoorten en variëteiten daarbij van belang.

Grassen worden dikwijls in mengsels van verschillende soorten en/of rassen uitgezaaid. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in de eigenschappen van verschillende grassoorten en -rassen, zodat je als landbouwer een juistere keuze kan maken uit de talloze mengsels die op de markt beschikbaar zijn.

Bekijk de rassenlijsten

Blijvend graslandTijdelijk grasland
Engels raaigrasFestulolium
TimotheeGekruist raaigras
BeemdlangbloemItaliaans raaigras
KropaarWesterwolds raaigras
Rietzwenkgras
Veldbeemdgras

Bekijk hier de vergelijkende tabel kenmerken van grassoorten

Vaak gestelde vragen over grassen

Over de Belgische rassenlijst

Alle rassen van landbouwgewassen die in Europa verkocht worden, moeten geregistreerd zijn op de officiële rassenlijst van één van de lidstaten. Dat houdt o.a. in dat ze in de praktijk getest worden en hun prestaties vergeleken worden met reeds bestaande rassen. In België voert ILVO voor de Vlaamse Overheid deze officiële rassenproeven uit.

Daarnaast geeft ILVO jaarlijks een beschrijvende en aanbevelende rassenlijst uit, waarin de prestaties van alle rassen op de Belgische rassenlijst gedurende minstens twee jaar overzichtelijk te vergelijken zijn.

In beide gevallen worden de proeven georganiseerd volgens een strikt protocol, verspreid over Vlaanderen.